Daily Current Affairs 06 Sep 2022 Hindi And English at Rojgar Result

Daily Current Affairs 06 Sep 2022 Hindi And English at Rojgar Result

 Daily Current Affairs 06 Sep 2022 - English

Question 1: According to the new IMF report recently, which country is the fifth largest economy in the world?
North India.

Question 2: In which state a new species of crab named 'Ghatiyana' has been discovered recently?
Answer – Karnataka.

Question 3: Who has written the book 'Whale the Heart Speaks: Memoirs of Acardiologists' recently?
Answer- Upendra Kaul.

Question 4: In which country has the first statue of 'Swami Vivekananda' been installed recently?
Answer – Latin America.

Question 5: Which medal has Anishka Biyani won in Malaysian Chess Competition recently?
Answer: Gold.

Question 6: Who has recently received Emmy Award for voice in the documentary 'Our Great National Parks'?
Answer: Barack Obama.

Question 7: Which state government has identified 14 districts for the conservation of vultures?
Answer – Uttar Pradesh.

Question 8: Recently who has launched the anthem and mascot of the 36th National Games in Ahmedabad?
Answer- Amit Shah.

Question 9: Who has been appointed as the CMD for the Shipping Corporation of India?
Answer- BK Tyagi.

Question 10: Who has won the '2022 Dutch F1 Grand Prix' recently?
Answer: Max Verstappen.

Daily Current Affairs 06 Sep 2022 Hindi

प्रश्न 1: हाल ही में IMF की नई रिपोर्ट के अनुसार कौनसा देश दुनिया की पांचवीं सबसे बड़ी अर्थव्यवस्था है ?
उत्तर- भारत।

प्रश्न 2: किस राज्य में हाल ही में ‘घटियाना’ नामक केकड़े की नई प्रजाति खोजी गयी है ?
उत्तर- कर्नाटक।

प्रश्न 3: हाल ही में ‘व्हेल द हार्ट स्पीक्स: मेमोयर्स ऑफ़ एकार्डियोलॉजिस्ट’ नामक पुस्तक किसने लिखी है ?
उत्तर- उपेंद्र कौल।

प्रश्न 4: किस देश में हाल ही में ‘स्वामी विवेकानंद जी’ की पहली प्रतिमा स्थापित की गयी है ?
उत्तर- लैटिन अमेरिका।

प्रश्न 5: हाल ही में ‘मलेशियाई शतरंज प्रतियोगिता’ में अनिष्का बियानी ने कौनसा पदक जीता है ?
उत्तर- स्वर्ण।

प्रश्न 6: किसे हाल ही में ‘अवर ग्रेट नेशनल पार्क्स’ डॉक्यूमेंट्री में आवाज देने के लिए एमी पुरुस्कार मिला है ?
उत्तर- बराक ओबामा।

प्रश्न 7: किस राज्य सरकार ने गिदों के संरक्षण के लिए 14 जिले चिन्हित किये हैं ?
उत्तर- उत्तरप्रदेश।

प्रश्न 8: हाल ही में अहमदाबाद में 36वें राष्ट्रीय खेलों का गान और शुभंकर किसने लांच किया है ?
उत्तर- अमित शाह।

प्रश्न 9: भारतीय जहाजरानी निगम के लिए CMD कौन नियुक्त हुए हैं ?
उत्तर- बी के त्यागी।

प्रश्न 10: हाल ही में ‘2022 डच F1 ग्रांड प्रिक्स’ किसने जीता है ?
उत्तर- मैक्स वर्स्टप्पन।

Daily Current Affairs 06 Sep 2022 Hindi And English at Rojgar Result

Subscribe for free